Sofija Krsteska je violinistkinja jugoslovenskog porekla koja trenutno živi u Austriji. Sofija je koncertno aktivna kao violinistkinja i violistkinja s renomiranim baroknim ansamblima, kamernim grupama kao i simfonijskim orkestrima širom Evrope i Azije.
Do sada je sarađivala sa brojnim dirigentima među kojima su Martin Haselböck, Rubén Dubrovsky, Stefan Gottfried,
 i ansamblima kao što su Bach Consort Wien, Wiener Akademie Orchestra, Neue Hofkapelle Graz, Bečki kamerni orkestar, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, Filharmonijski orkestar Minas Žeraisa u Brazilu i drugi.
Sofija je diplomirala violinu na Fakultetu mužičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Maje Jokanović i na Univerzitetu umetnosti u Gracu u klasi profesorke Vesne Stanković. Master studija barokne violine završila je sa najvišom ocenom na Univerzitetu umetnosti u Gracu u klasi Suzane Šolc.
Sofija se usavršavala na majstorskim kursevima izuzetnih umetnika kao što su Erich Höbarth, Enrico Gatti, Odile Edouard, Reiner Honeck, Ernst Kovacic i Itzahk Rashkovsky. Zahvaljujući njenom opsežnom profesionalnom i akademskom iskustvu Sofija sa podjednakom lakoćom i stilskom preciznošću vlada delima od renesanse do devetnaestog veka nastupajući kako na istorijskim tako i na modernim instrumentima iz porodice violine.